söndag 3 maj 2009

Don Quixote

I tisdags var jag med min mor i Oslos nya operahus och såg balletten Don Quixote. Det var fantastisk och jag vill berätta lite om den.
Förövrigt var det nya operahuset riktigt snyggt, med en väldig bra läge och samma dag som vi var där vann arkitekten Snøhetta et pris för det finaste huset i Europa.
Operahuset i Oslo
Don Quixote är kanske Spaniens mest kända litterera verk. Denna roman är skriven av Miguel Cervantes i 1605 och 1615. Don Quixote som är huvudpersonen i romanen är en fattig adelsman som förläser sig på riddarromaner. Han bestämmer sig för att åka ut i världen för att göra ridderliga gärningar. Denna små galna man rider på sin gamla häst Rocinante (som han själv ser som en fullblodshäst) och med sig har han sin väpnare, grannen och bonden Sancho Panza för att vinna kärleken till sin älskade Dulcinea, som han har drömt om genom sina böcker.
I denna ballett med koreografi av den världskända dansaren Rudolf Nurejev, utgör inte Don Quixote själv huvudrollen, men ett ungt förälskad par, Kitri och Basilio. Barberaren Basilio är förälskad i krogägarens dotter, Kitri och hon i honom, men Kitris far vill att hon gifter sig med den rika fjanten Gamache och Don Quixote blir på något sett inblandat i detta drama. Kitri och Basilio rymmer från staden för att gifta sig och självklart får de varandra till slut. Dansen i bröllopet var inte annat än fantastisk.
Rudolf Nurejev var en mycket begåvad dansare och hans koreografi ger stor utmaning för de manliga dansarna. Balletten er otroligt vacker och väldigt imponerande. Paret Kitri och Basilio förmedlar verkligen gott sin kärlek till varandra. I mellan åt är det också roliga scener. Särskilt står fjanten Gamache för dem.

Don Quixote balletten var en super upplevelse och jag tyckte inte det var tråkigt ett enda sekund, även fast den varade i tre timmar. Både den fantastiska dansen, de imponerande kostymerna och det lilla skådespeleri som var bidrog till detta.
Bilderna är inte från balletten i Den Norske Opera.

Foto: John Ross

Photo by Erik Tomasson

Photo by Erik Tomasson

2 kommentarer:

Ida sa...

Åh så vackert!

Ingunn sa...

Ja, det var det verkligen :-)